Facebook
Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Tip 2 Diyabet Nedir?

Diyabet rahatsızlığında ilk olarak diyabet nedir sorusunun yanıtı verilmelidir. Diyabet, vücudun yeterli insülin üretemediğinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Üç çeşit diyabet rahatsızlığı vardır. Tip 1 diyabet rahatsızlığında; vücudun insülin üretimi azalır. İnsülin ihtiyacı takviyeyle karşılanıyorsa bu bir kronik diyabet hastalığıdır.

Tip 2 diyabet nedir sorusunun yanıtı da bilinmelidir. Vücut hücrelerinde insüline direnç gelişir. Bunun sonucunda kan şekerinin yükselmesi ve organlara hasar vermesiyle seyreden bir rahatsızlıktır. Diyabet hastalığı mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.

Hastalara diyabet teşhisi konulduktan sonra kişilere özel olarak tedaviler uygulanır. Hastalar tedavi planlarına birebir uymak zorundadırlar. Gerek ilaç kullanıma gerekse beslenmelerine dikkat etmelidirler.

Doktor hastalara yasak olan yiyeceklerin listesini verir. Hastalar listeyi dikkate alarak sakıncalı besinlerden uzak dururlar.  Aynı zamanda uzaman doktorun önerdiği egzersizler ve aktiviteler de yapılmalıdır. Kronik bir hastalık olduğu için hastanın tedavi süresince kontrollerini ihmal etmemesi gerekir. Düzenli kontroller sayesinde hastalar yüksek yaşam kalitesi yakalayarak hayatlarına devam ederler.

Tip 2 Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

Tip 2 Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

Tip 2 diyabetin belirtileri nelerdir? denilince birçok belirti saymak mümkün. Bazı belirtiler şiddetli bir şekilde yaşanırken bazı belirtiler daha nadir görülebilir.

  • Gece acıkmaları
  • Ani ve aşırı acıkma
  • Çok su içme
  • Sıklıkla idrara çıkma
  • İdrara çıkma isteğiyle gece uykudan uyanma
  • Uzun süreli yorgunluk hissi
  • Sıklıkla tekrarlayan enfeksiyonlar
  • Bulanık görme
  • Görüş alanında uçuşan nesneler görme
  • Uykusuzluk sorunu
  • Erkeklerde ereksiyon sorunları
  • Ciltte ve genital bölgece inatçı mantar sorunları
  • Ellerde, kollarda ve bacaklarda uyuşmalar
  • Nöropati ve enfeksiyon nedeniyle meydana gelen ortopedik problem ( Bu durum diyabetik ayak olarak adlandırılır.)
  • Erken başlayan ve hızlı ilerleme kaydeden demans
  • İleri yaşlarda hafıza problemleri

Hastalar bu tür belirtiler yaşadıklarında hemen doktora başvurmalıdırlar. Erken dönemde tanı ve devamın görülen tedavi ile diyabet hastalığının şikayetlerini önemli ölçüde engellemek mümkün.

Tip 2 Diyabet Tanısı Nasıl Konur?

Tip 2 Diyabet Tanısı Nasıl Konur?

Tip 2 diyabet tanısı çoğu zaman rutin doktor kontrollerinde ortaya çıkar. Bunun dışında hastaların yaşadıkları farklı sebeplerle doktora gittiklerinde diyabet tanısı konması mümkündür.

Hastalar her hangi bir şikayetle ya da rahatsızlık için doktora gittiklerinde yapılan tetkikler sonucunda diyabet tanısı konabilir. Diyabet belirtileri bu aşamada kendini göstermez. Zira bu süreçte hastalık birinci ya da ikinci aşamadadır.

Dolayısıyla yukarıda sayılan belirtiler söz konusu değildir. Kan tahlili yapıldığında ya da glikoz yükleme testlerinde yüksek glukoz ya da hemoglabin A1C düzeyiyle diyabet tanısı konur. Tanının konması için laboratuar tanı kriterleri vardır. Bunlar; Hemoglabin A1C, Açlık Kan Şekeri, Glukoz Tolerans Testi ve İdrar Tahlili yapılır.

Tip 2 Diyabet Tedavisinin Esasları Nelerdir?

Tip 2 Diyabet Tedavisinin Esasları Nelerdir?

Diyabet hastalığı tedavisinde belli esaslar vardır. Yaşam tarzı değişiklikleri, uygun ilaç ve insülin kullanımı ve kilo kontrolüyle tedavi gerçekleştirilir. Tedavi belli bir plan dahilinde yapılır. Hastalar bu esaslarla uygun bir tedavi şekliyle tedavi edilirler.

Tip 2 Diyabet Risk Faktörleri

Her sağlık sorununda olduğu gibi tip 2 diyabet hastalığında da belli risk faktörleri mevcuttur. Diyabet rahatsızlığında yaşın ilerlemesi, obezite (şişmanlık), aile içinde diyabet öyküsü olan birinin varlığı, hamilelik sürecinde iri bebek doğumu veya diyabet öyküsü, sağlıksız diyet, sigara kullanımı, fiziksel aktivite azlığı, bozulmuş glikoz toleransı sayılabilecek risklerdir.

Tip 2 Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?

Tip 2 Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?

Tip 2 diyabet rahatsızlığı tanısı konulduktan sonra tedavi için bir plan oluşturulur. Öncelikle diyabete uygun bir diyet programı oluşturulur. Hastanın yaşı, kilosu, boyu ve yaşam tarzı dikkate alınarak bunlara uygun özel egzersiz programları uygulanır.

Bunlara ilaveten insülin ve ilaç tedavisi yapılır. Bu tedavilerin başarılı sonuç vermediği hallerde hastalar için cerrahi tedavi düşünülür. Cerrahi tedavi uygulanan medikal tedavilerin sonuç vermemesi halinde baş vurulacak tedavi şeklidir. Eğer medikal yöntemlerle diyabet tedavi edilemezse cerrahi müdahaleye gerek görülebilir.

Tip 2 Diyabetten Korunma Yolları

Tip 2 diyabetten korunmak için bazı hususlara dikkat edilmelidir. Öncelikle düzenli testler yaptırılmalıdır. Bu testler sayesinde hastaların diyabete ne kadar yatkın oldukları ortaya çıkar. Bu test sayesinde hastalığı erken dönemde kontrol altına almak mümkün olur.

Sağlıklı beslenme insanları birçok hastalıktan korur. Diyabet hastalığından korunmak için de sağlıklı beslenme çok önemlidir. Zira sağlıksız ve yanlış beslenme diyabet vakalarının en önemli nedenlerinden biridir.

Hazır gıdalar, zamansız beslenme, aşırı beslenme, doymuş yağ oranı yüksek gıdaların tüketimi diyabeti tetikleyen faktörlerin başında gelir. Dolayısıyla bu noktada her bireyin beslenmesine önem göstermesi gerekir. Şekerli gıdalardan, gazlı içeceklerden kaçınılması önemlidir.

Bununla beraber nişasta oranı yüksek sebzeler, yağlı tuzlu gıdalar, hamur işleri de diyabet için riskli gıdalardır. Beslenme düzeni gözden geçirilmeli ve bu yiyeceklerin yerine sağlıklı gıdalar tüketilmelidir. Beslenme düzenini doğru bir şekilde oluşturulması için uzman doktor yardımına ihtiyaç vardır. Uzman doktorun belirlediği beslenme düzeni uygulanmalıdır.

Diyabet hastalığından korunmak için kilo kontrolü oldukça önemli. Bireylerin kilo kontrollerini sağlamaları gerekir. Her bireyin ideal kilosunu bilmesi ve bu kiloyu koruması önerilir.

Kötü alışkanlıklar da diyabet hastalığı için tetikleyici faktördür. Sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Sigara ve alkol tüketimi şeker hastalığının çok daha hızlı bir şekilde ortaya çıkmasına neden olur.

Tip 2 Diyabet ve Beslenme

Tip 2 Diyabet ve Beslenme

Bu rahatsızlıkta beslenme en önemli husustur. Bu hastalar beslenmelerine gereken önemi vermelidirler. Öncelikle bu rahatsızlık için dengeli diyetler verilir. Bunun yanı sıra karma diyetler de tedavinin önemli bir parçasıdır. Bu diyetlerde özel yiyecekler mevcuttur.

Beslenme diyetleri uzman doktorlar ya da sertifikalı beslenme uzmanınca hazırlanır. Diyette günlük öğünler iyi bir şekilde entegre edilir. Öğünlerin ana bileşenleri taze meyve, sebze, tam tahıllı ürünler, kabuklu kuru yemişler, az yağlı et ve süt ürünleridir.

Aynı zamanda balık da diyete eklenen sağlıklı yiyeceklerden biridir. Elbette diyetler hastalara özel olarak hazırlanır. Hastaların cinsiyeti, yaşı, kilosu ve boyları dikkate alınarak özel olarak hazırlanır. Bununla beraber hastaların yaşam tarzları ve kültürleri, yaşam tarzları da dikkate alınarak tedavi planı uygulanır.

Tip 2 Diyabet Neden Olur?

Tip 2 Diyabet Neden Olur?

Tip 2 diyabet rahatsızlığı birçok nedenden kaynaklanabilir.

  • Metabolik sendromlular
  • Bel bölgesi ve çevresinde fazla yağlanma olanlar
  • Trigliserit ve yüksek kolestrol düzeyine sahip olmak
  • Hipertansiyon hastaları
  • Gizli şeker
  • Genetik faktörler
  • Dört kilo üzerinde bebek dünyaya getiren kişiler

Uzman doktorun muayenesi ve tetkikleri sonucunda diyabetin altında yatan neden tespit edilir.

Tip 2 Diyabet Hastalık Çeşitleri Nelerdir?

Tip 1 diyabet, tip 2 diyabet ve gestasyonel diyabet olarak üçe ayrılır

Tip 2 Diyabet Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tip 2 Diyabet Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Şeker hastalığı nasıl geçer sorusunun yanıtı uygulanacak tedavi yöntemleridir.

Tedavi yöntemleri maddelenecek olursa;

  • Sağlıklı ve dengeli beslenme
  • Düzenli ve doğru egzersiz ve fiziksel aktiviteler
  • Diyabet ilacı
  • İnsülin tedavisi
  • Kan şekerinin izlenmesi, takibi
  • Tip 2 diyabet cerrahisi

Cerrahi her hasta için uygulanmaz. Hastaların tedavisine başlanır ve hastalığın seyrine göre tedavi şekli belirlenir.

Tip 2 Diyabetin Yan Etkileri Var Mı?

Tip 2 Diyabetin Yan Etkileri Var Mı?

Tip 2 diyabet belirtileri gibi hastalığın yan etkileri de bilinmelidir. Yan etkiler denilince hastanın bu hastalıkla beraber yaşadıkları şikayetler akla gelir. Elbette bu hastalığın başlamasıyla ve seyriyle beraber hastalar çeşitli şikayetler yaşarlar.

Sıklıkla idrara çıkma, ağız kuruluğu, cilt yaralarının geç iyileşmesi, ciltte kaşıntı ve kuruluk, açlık hissi, sıklıkla enfeksiyon gelişmesi bunlardan bazılarıdır. Tüm bu şikayetler üyelerin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Hastaların bu şikayetlerinin giderilmesi ve hastalığın kontrol altına alınması için tedavi şarttır.

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Arasındaki Fark Nedir?

Tip 1 diyabet hastalığı nadir görülen bir rahatsızlıkken tip 2 diyabet sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır.

  • Tip 1 diyabet 30 yaş altında olan insanlarda insülin eksikliğinden dolayı ortaya çıkar. Tip 2 diyabet hastalığı ise 30 yaş üstü kişilerde görülür.
  • Tip 1 diyabet hastalığı yaşam tarzından bağımsız bir şekilde ortaya çıkar. Tip 2 diyabet rahatsızlığı yaşam tarzıyla ilgilidir. Yani yaşam tarzına bağlı olarak gelişir.
  • Tip 1 diyabet hastaları genel olarak zayıf ve ideal kilosunda olan kişilerdir. Tip 2 diyabet hastalarının geneli obezdir.
  • Tip 1 diyabet kilo kaybı, ağız kuruluğu, bulanık görme gibi tipik belirtiler gösterir. Tip 2 diyabet hastalığı belirti göstermez. Bazen de hafif belirtiler gösterir.
  • Tip 1 diyabet hastalığında insülin üretimi olmadığından insülin kullanımı gerektirir. Tip 2 diyabet hastalığında insülin ya da hap kullanımına gerek vardır.

Tip-2 Diyabette Kişi Nasıl Beslenmelidir?

Tip 2 diyabette özel diyabetik diyet yoktur. Hastaya özel beslenme önerileri vardır. Yani hastanın özellikleri dikkate alınarak hastaya özel bir beslenme planı uygulanır.

Tip 2 Diyabetin Cerrahi Tedavisi Mümkün Müdür?

Tip iki diyabette seçilmiş hastalarda uygulanan cerrahi tedavi ile %90 lara ulaşan başarı mevcut olup, yapılan operasyonlar ile birlikte hastalar kalıcı bir şekilde diyabet hastalığından kurtulup ilaçlarını bırakma konforuna ulaşabilirler.

Tip 2 Diyabet Cerrahisinde Süreç Nasıl İşler?

Öncelikli olarak hastanın cerrahi tedaviden fayda göreceğine dair yapılan tahlillerin sonucuna göre hareket ediliyor, cerrahi tedaviye karar verdiğimiz hastalarda toplamda iki ya da üç gün süren bir süreç sonunda hastalarımız şifa ile taburcu ediliyor, ameliyat yaklaşık 45 dakika sürüyor ve ameliyattan 3 saat sonra hastalarımız kalkıp gezmeye ertesi gün yiyip içmeye başlıyorlar bir sonraki gün son kontrollerini yaptıktan sonra şifa ile evlerine taburcu ediyoruz bu taburculuk esnasında hastaların büyük bir çoğunluğunda şeker ilaçlarını bırakmış oluyor ve sonraki süreci birlikte değerlendirmeye devam ediyoruz.

Sık Sorulan Sorular

Diyabet Hastalığında Kimler Risk Altında?

Obez olanlar, hareketsiz yaşam sürenler, birinci derecede akrabalarda diyabet olanlar risk gurubundadır.

Diyabet Tamamen İyileşir Mi?

Diyabet kronik bir rahatsızlıktır. Kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Doktorlar doğru tedavi yöntemleriyle hastalığın seyrini yavaşlatarak şikayetleri azaltır ve hastanın yaşam kalitesini yükseltirler.

Tip 2 Diyabet Ne Demek?

Diyabet ne demek sorusu da yanıtlanmalıdır. Hücrelerde insüline karşı direnç gelişir. Bunun sonucunda kan şekeri yükselir. Bu durum organlara zarar verir. Bu da hastaların ömür boyunca tedavi görmelerine neden olur.

Sadece yetişkinlerde görülen bu rahatsızlık günümüzde çocuklarda da görülebilmektedir. Bunun en önemli nedeni çocuklardaki obezite sorunudur. Diyabet çeşidi olan tip 2 diyabette de sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersizler önemli rol oynar.

Tip 2 Diyabet Nasıl Anlaşılır?

Belli testlerle tanı konur. Açlık kan şekeri, her hangi bir zamanda ölçülen kan şekeri, oral glikoz tolerans testi, uzun süreli kan şekeri. Bu testlerin sonucunda tip 2 diyabet hastalığı anlaşılır. Yani bu hastalığın tanısı konur.

Tip 2 Diyabet Şeker Kaç Olmalı?

Şeker hastalığı tedavisi konusunda şekerin ideal aralığı bilinmelidir. 126 mg/dl (7,0 mmol/l) ya da daha yüksek açlık kan şekeri değerleri diyabetik aralıkta yer almalıdır. Ölçülen değer 100 mg/dl (5,6 mmdol/l) ve 125 mg/dl (6,9 mmdol/l) arasındaysa yüksek diyabet durumundan bahsedilir.

Tip 2 Diyabet Hastaları Ne Yememeli?

Tip 2 diyabet hastaları bazı yiyecekleri yememelidir. Bazı yiyecekler bu hastalık için büyük risk ve tetikleyici faktördür. Marmelat, bal, reçel, pekmez, krem şanti, Margarin, tereyağı, sucuk, sosis, sığır eti sakıncalı yiyeceklerdir.

Bunların yanı sıra hazır çorbalar, hamur işi yiyeceklerin tamamı, çikolatalar, bisküviler, alkollü içecekler tüketilmemelidir. Hazır gıdaların tamamından uzak durulmalıdır. Yani hazır paketli gıdalar oldukça sakıncalıdır

Tip 2 Diyabet Kilo Kaybı Olur Mu?

Bu rahatsızlık kilo kaybına yol açar. İstenmeyen kiloların kaybı az da olsa görülen semptomlardan bir tanesidir.
Başa dön tuşu