Facebook

Vücut Kitle İndeksi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Bir insanın vücut ağrılığının fazla ya da az olması, boyuyla doğrudan ilişkilidir. Kısa boylularda aynı ağırlık fazla görülürken uzun boylular için ideal kilo olabilir. Bu nedenle kişinin vücut ağırlığının fazla ya da az olduğunu belirlemek için vücut kitle indeksi hesaplanır. Geliştirilen bu formülle kişinin ağırlığı, boyuna göre ölçülür ve sağlıklı olup olmadığı değerlendirilir.

Vücut kitle indeksi hakkında günümüzde birçok bilgi paylaşıldığı gibi hesaplaması da kolaydır. İçeriğimizde bu konuyla ilgili bilmeniz gereken ince detaylar olduğuna değindik ve nasıl hesaplanabileceğini net ifadelerle anlattık.

Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Vücut kitle indeksi, kişinin ağırlığının boyuna ve yaşına göre, çeşitli bilimsel veriler ışığında hesaplanması ve analiz edilmesidir. Bu hesaplama sürecinde uygulanan formül, ağırlığın boyun karesine bölünmesidir. Ağırlık, kilogram cinsinden boy ise metre olarak alınır. Böylece ortaya çıkan sayı; kişinin zayıf, normal ağırlıkta, kilolu veya obez olduğuna dair gözle görülür veriler sunar.

Ağırlık ve boy ile ortaya çıkan değer, vücut yağ oranını ölçmez. Yağ, kas ve su oranlarıyla alakalı genel bir tablo çizilir. Vücut kitle indeksinin genel amacı, kişinin boyu ve kilosuna bağlı olarak sağlıklı ağırlıkta olup olmadığını tespit etmektir. Kısa bir tanım yapacak olursak VKİ, kişinin kilolu veya zayıf olduğunu tespit etmek amacıyla hesaplanır. Bu sayede insanların sağlık durumuyla alakalı genel bir veri olduğunu söylemek mümkündür.

Vücut Kitle İndeksi Nedir?
Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Yaş Aralıklarına Göre İdeal Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Vücut kitle endeksi, yaş aralıklarına göre de değişiklik gösteren bir hesaplamadır. Çocukların ve yaşlıların VKİ değeri, birbirinden ayrıdır. Genellikle çocukların VKİ değeri, “VKİ yüzdesi” şeklinde karşımıza çıkar. Çocukların gelişimini izlemek amacıyla bu VKİ yüzdesi kullanılır. Bu sayede çocukların nasıl gelişim gösterdiğine karşın sonuçlar öngörülür ve gerektiğinde tıbbi müdahale yapılır.

Yetişkin ve yaşlı bireyler için VKİ değeri, vücuttaki durumlara göre değişiklik gösterir. İnsanlar yaşlandıkça vücudundaki kas oranı azalır. Bununla beraber yağ oranı artmaya başlar. VKİ değeri, genç ve yaşlılar arasında kıyaslandığında aynı sonuca sahip olsalar bile yaşlıların yağ oranının yüksek olması normaldir.

Kişinin ideal vücut kitle indeksi için aşağıdaki sıralamayı yapmak mümkündür:

  • 19-24: İdeal referans aralığı 19-24 BMI’dır.
  • 25-34: Boyun karesine oranı 20-25 BMI olmalıdır.
  • 35-44: Uygun VKİ değeri 21-26 BMI olarak karşımıza çıkar.
  • 45-54: 22-27 VKİ oranı bu yaş grubu için uygundur.
  • 55-64: 23-28 arası BMI olması gerekir.
  • 65+ Yaş: Vücut kitle indeksi 24-29 BMI aralığında seyrediyorsa ideal olarak değerlendirilebilir.

Yukarıdakilere göre yaş ve VKİ arasında nasıl bir bağ olduğu ortaya çıkar. Bu sayede vücut ağırlığınızın yaşınıza uygunluğunu hesaplamanız mümkündür.

Yaş Aralıklarına Göre İdeal Vücut Kitle İndeksi Nedir?
Yaş Aralıklarına Göre İdeal Vücut Kitle İndeksi Nedir?

İdeal Vücut Kitle İndeksine Sahip Olmak için Boya Göre Kilo Oranı Nasıl Olmalıdır?

Daha önce belirttiğimiz gibi vücut kitle endeksi, boy ve kilo çerçevesinde hesaplanır. Bu sayede ideal kiloya sahip olup olmadığınız ortaya çıkar. Aşağıdaki listede, boya göre kilo oranıyla alakalı birtakım örnekler görmeniz mümkündür:

  • 150 cm boyu olan bir erkeğin ideal ağırlığı 48 kg’dır. Ancak aynı boyda bir kadın için bu oran, 43’tür.
  • 170 cm kadının ağırlığı, 61 olması gerekirken erkeğin 66 kg’dır.
  • 160 cm boya sahip kadınlar için doğru kilo, 52 kg olarak karşımıza çıkar. Bir erkek ise 57 kg olmalıdır.

Yukarıdaki örnekler daha fazla çeşitlendirilebilir. Görüldüğü gibi boya göre ideal kilo, aynı zamanda cinsiyeti de kapsar. Yani, aynı boya sahip bir kadın ve erkek farklı VKİ değerine sahip olmalıdır.

Çocuklarda Vücut Kitle İndeksi Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

Vücut kitle indeksi ile ilgili genel geçer bilgilere değinmiş olsak da aslında tedavi sürecinde dikkat edilen çeşitli detaylar vardır. Örneğin, çocuklarda ortaya çıkan sonuçlar titizlikle değerlendirilir. VKİ değeri, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar için de aynı biçimde hesaplanır. Ancak sonuçların değerlendirilmesi, biraz daha farklıdır. Çocukların VKİ değerlendirilmesi, 2-18 yaş arasını kapsar. Bu yaş aralıklarında çocukların VKİ değerlendirmesi aynı olsa da biri idealken diğeri obez şeklinde sınıflandırılabilir.

Çocuklarda VKİ değerlendirmesi, ancak bir hekim tarafından en doğru şekilde yapılır. Çünkü boyun yanında farklı faktörler de etkilidir. Örneğin, metabolizma değerlerinin de ölçülmesi gerekir. Bunların yapılması VKİ değerini en doğru biçimde ortaya çıkarır. Bu sayede çocukların VKİ değerine göre gelişimleri takip edilir ve gerektiği yerde doktor tedaviyi uygular.

Vücut Kitle İndeksi Haricinde Obezite Hesaplamasında Neler Dikkate Alınır?

Vücut kitle endeksi hesaplamasıyla obezite, birinci, ikinci ve üçüncü sınıf olmak üzere sınıflandırılır. Ancak obezitenin değerlendirilmesi için tek başına VKİ değeri yeterli değildir. Bunun yanında bel çevresinin ölçümü, metabolizma hızı ve daha detaylı vücut analizi yapılmalıdır. Böylece gerekli tedavi için veriler toplanır.

Obezite, ilerleyen zamanda çok büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Kas ölçümü, bel çevresindeki yağ birikimi ve daha fazla veri, obezitenin tedavi edilmesi için alınması gereken bilgilerdir. Bu durumun tespiti için doktora gitmek, daha doğru bir seçenektir. Dilerseniz, öncelikle internetten vücut kitle endeksi hesaplaması yapmanız da mümkündür.

İçeriğimizde vücut kitle indeksi ile alakalı detaylı bilgi verdik. Sağlık açısından oldukça önemli olan bu ölçüm; zayıf, normal ağırlık, kilolu veya obez olduğunuzu ortaya çıkarır. Değerlendirmelere göre herhangi bir sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Doktorunuz, bu durumun tedavi edilmesi için gerekli uygulamaları yapar. Yani VKİ değerlendirmesi, sağlığınıza kavuşmanız açısından oldukça değerli veriler verir.

Volkan Kınaş

1982 Yılında Almanya’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimimi Sivas’ta tamamladı. Cumhuriyet Üniversite’si Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlığını Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aldı. 2007-2013 Ankara Onkoloji Hastanesi 2013-2019 Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu