Facebook
Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Gastrik Bypass Ameliyatı

Gastrik bypass, obezite tedavisinde sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Ancak her şeyden önce hastanın ameliyata uygun olmasına dikkat edilmelidir. Yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi, diyet programları ve sporun işe yaramaması halinde ameliyata karar verilir.

Bu işlem, mide ve ince bağırsağın bir bölümünün birleştirilmesiyle yapılır. Böylece insanlar, daha az yemek yerler ve obezite hastalarının kilo vermesi kolaylaşır. Gastrik bypass, ciddi bir cerrahi operasyondur. Bu nedenle obezite hastasına uygulanacaksa öncesinde kişinin genel sağlık durumuna bakılır. Ayrıca obezitenin ne seviyede olduğu incelenir. Muayeneden sonra sürecin doğru biçimde ilerlemesi için planlama yapılır. Bu noktada ameliyattan önce sonra hastanın diyeti ve egzersiz programı değiştirilir.

Obezite olan kişiler için bu operasyon kilo vermeye yardımcıdır. Ancak her cerrahi işlemin riski vardır. Bu sebeple öncesinde uzman görüşü almak gerekir. Muayene sonucunda hastanın sağlık durumunda bir sorun varsa farklı alternatifler düşünülebilir.

Gastrik Bypass Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Daha önce söylediğimiz gibi gastrik bypass, obezite olsa dahi herkese uygulanan bir operasyon değildir. Bu ameliyat öncesinde birçok farklı konuya dikkat etmek gerekir. Genel anlamda ameliyat için aranan koşullar aşağıdaki gibidir:

  • Vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olması
  • 35-40 arasın vücut kitle indeksi olup yanında şeker, hipertansiyon ve uyku apnesi gibi rahatsızlıklar yaşanması
  • Aşırı kilodan kaynaklanan reflü
  • Aşırı kilodan dolayı oluşan kolestrol
  • Kilodan dolayı meydana gelen kısırlıklar
  • Egzersiz ve diyete rağmen kilo verilememesi
  • Alkol ve uyuşturucu bağımlısı olmayan hastalar
  • Ameliyattan önce ve sonrasına dikkat eden kişiler

Yukarıdaki bireyler için gastrik bypass operasyonu önerilebilir. Ancak kesin olmadığını bilmelisiniz. Bu aşamada genel sağlık durumunuzun nasıl olduğu önemli bir konudur.

Gastrik Bypass Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Gastrik Bypass Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Gastrik Bypass Çeşitleri Nelerdir?

Gastrik bypass tedavisi, açık ve laparoskopik yöntem olarak ikiye ayrılır. Açık cerrahi, klasik cerrahi teknikler kullanılarak yapılan işlemdir. Operasyon esnasında daha fazla dokuya dokunulur. Mide bölgesine bir kesi atılarak işlem yapılır. Küçük bir torba gibi mide kesilir ve ardından ince bağırsakla birleştirilir. Bu sayede insanlar, daha az yeme alışkanlığı kazanır.

Laparoskopik cerrahi, açık işleme kıyasla daha az dokuya dokunarak yapılır. Bu sayede iz kalma olasılığı düşüktür. Mide bölgesine küçük bir kesi atılarak laparoskopik aletlerle ince bağırsağın bir bölümüyle birleştirilir. Aynı şekilde kişi daha az yemek yer ve böylece kilo verir. En doğru yöntem, uzman hekim tarafından belirlenecektir.

Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Detaylı bir muayene sonucunda gastrik bypass ameliyatına karar verilebilir. Sadece fiziksel olarak değil psikolojik yönden de değerlendirilir. Ameliyat öncesinde hastaya detaylı şekilde uygulaması gereken diyet ve yapılacak egzersizler anlatılır. Daha sonrasında işlem için midenin üst kısmı küçük ve alt bölümü büyük şekilde kesilerek ayrılır. Midenin bu kısmı, 28 gr ağırlığı barındırır.

İkinci aşamada bypass işlemi uygulanır. Yapısal olarak ince bağırsakta bir değişim gerçekleşir. İnce bağırsakların yolu kısaltıldığından bağırsağın daha az emilmesi sağlanır. Mide ve ince bağırsağın bir bölümü birbiriyle bağlanır. İşlem sonrasında yenilen yemekler, önce midedeki keseye ve ardından ise yemekler ince bağırsağın ikinci kısmına gider.

Cerrahi işlem sonrasında midenin ve bağırsakların belirli bir kısmı gastrointestinal kanaldan çıkartılır. Böylece hastanın yeme isteği azalır. Daha az kalori emilimi yapıldığı için de hasta kilo vermeye başlar.

Hastanın hangi yöntemle ameliyat olacağı isteğine ve durumuna göre değişiklik gösterir. Bu yöntemin obezite hastaları için birçok farklı avantajı vardır.

Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Gastrik Bypass Ameliyatı Artıları Nelerdir?

Gastrik bypass, daha çok obezite hastalar için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ancak bunun yanında fazla kiloya sahip kişiler için de avantaj sağlar. Genel olarak işlemin sağlık için olumlu etkileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Ameliyat sonrasında geçen bir yıllık süre içerisinde fazla kiloların %75’i kaybedilir. İlerleyen dönemde kilo kaybı hızı yavaşlar. 2. yılda fazla kiloların %80 ila 90’ı verilir. Bu sayede fazla kilodan kaynaklanan hastalıklar iyileşebilir.
  • Hiperlipidemi hastaları, bu işlemden sonra %94 oranında iyileşir.
  • Esansiyel hipertansiyon, %60 ve %70 civarında azalma görülür. İlaca bağımlılık bu nedenden azalır.
  • Uyku apnesinin iyileşme oranı %75 olup horlamalar azalmaktadır.
  • Gastroözofajial reflü hastalığında %90 iyileşme görülür.
  • Astım hastalarının %82 oranında iyileştiği ortaya çıkmıştır.
  • Kişi, fazla kilolarından kurtulduğu için özgüveni artar. Bu nedenle depresyon görülme olasılığı azalır.

Yukarıda görüldüğü üzere bu ameliyat, var olan hastalıkların iyileşme sürecini etkiler. Bunun yanında ilerleyen süreçte karşınıza çıkabilecek hastalıkları azaltması konusunda da avantaj sağlar.

Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gastrik bypass işleminden sonra özellikle beslenmeye dikkat edilmelidir. Ameliyattan sonra aşağıdakileri göz önüne almak gerekir:

  • Günde en az 3 öğün, sağlıklı bir şekilde beslenmek gerekir.
  • Ameliyattan sonra 2 hafta sıvı, 3-4 ve 5. haftalarda ise püre halinde hazırlanan yiyecekler tüketilmelidir.
  • Yiyecekler iyice çiğnenmeli ve yavaşça yenmelidir.
  • Basit şekerlerden uzak durulmalıdır.
  • Yeterli miktarda protein alınmalıdır.
  • Yemek öncesi ve sonrası 30 dakika sıvı almamak gerekir.
  • Doygunluk hissinden sonra yeme ve içme durdurulmalıdır.

Yukarıdakiler, işlemden önce ve sonra uzman hekim tarafından detaylı bir şekilde açıklanır. Bunlara uygun davranıldığı takdirde iyileşme süreci daha kolay şekilde ilerler. Ancak sürekli kusma gibi şikayetler varsa profesyonel destek alınması gerekir.

Volkan Kınaş

1982 Yılında Almanya’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimimi Sivas’ta tamamladı. Cumhuriyet Üniversite’si Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlığını Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aldı. 2007-2013 Ankara Onkoloji Hastanesi 2013-2019 Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu