Facebook

Mide Botoksu

Mide botoksu, gastroenterolojik bir prosedür ve mide kaslarının hareketini yavaşlatmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. İşlem sırasında, bir endoskop ile ağızdan başlanarak boğazdan aşağıya doğru ilerlenir. Sonrasında mideye bir enjektör aracılığıyla botulinum toksini (botox) enjekte edilir. Böylelikle mide botoksu tamamlanabilir. Ancak tedavi yöntemine dair detaylar bununla sınırlı değildir. Konu hakkında merak edilen her detayı yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Mide Botoksu Nedir?

Mide botoksu, bir tür obezite tedavi yöntemidir. Az önce de söz ettiğimiz gibi bu yöntemde mide kaslarına botulinum toksini enjekte edilir. Toksin enjekte edilen kaslar geçici olarak felç olur ve daha az gıda alınımına ihtiyaç duyulur. Ancak unutulmamalıdır ki bu yöntem, sadece belirli durumlarda ve hastanelerde uygulanabilir.

Mide botoksu, sadece hastane ortamında gerçekleştirilir ve genel anestezi gerekmeden uygulanabilir. Uygulama sırasında, bir endoskop kullanılarak ağza sokulan bir metal tüp, mideye yerleştirilir. Bu tüp, botoksu mide kaslarına enjekte eder.

Tüm bunların yanı sıra her hastada nüksedecek komplikasyonlar ve tepkiler değişiklik gösterir. Bazı hastalar, birkaç ay içerisinde önemli bir kilo kaybı yaşarken bazılarında hiçbir değişiklik görülmez. Bu nedenle mide botoksunun obezite tedavisi için kesin bir çözüm olduğu düşünülmemelidir. Ancak diğer yöntemlerle birlikte kullanıldığında daha fazla kilo kaybı sağlayabilir.

Mide Botoksu Nedir?
Mide Botoksu Nedir?

Mide Botoksu Hangi Hastalıklarda Tercih Edilir?

Mide botoksu, diğer kilo verme yöntemlerine yanıt vermeyen hastalar için uygun bir seçenektir. Tedavi öncesinde hastanın öyküsü, kilo verme sürecinde uyguladığı adımlar detaylıca incelenir. Cerrahi müdahale gerekmeden kilo verebilen insanlar, bu ameliyat için uygun değildir.

Bu işlemi diyabetik gastroparezi adı verilen bir durumu tedavi etmek için kullanılır. Bu durumda, mide tamamen boşalmaz veya yavaş boşalır. Bu, sindirim sistemi sorunlarına ve şişkinliğe neden olabilir. Mide botoksu, mide kaslarının hareketlerini yavaşlatarak gastroparezi semptomlarını hafifletir.

Mideye botoks, mide kaslarını rahatlatmak için uygulanan bir tıbbi işlemdir. Bu prosedür genellikle gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) veya dispepsi (mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik ve kalp çarpıntısı gibi semptomları olan bir durum) gibi sindirim sorunları olan hastalarda kullanılır.

Mide Botoksu Prosedürleri Nelerdir?

Bu tedavi prosedüründe hastanın midesinin içine endoskopik yöntemle girilir. İşlem genellikle lokal anestezi altında yapılır. Hastanın uygun pozisyonda olmasını gerektirir. Endoskop, midenin içine yerleştirildikten sonra botulinum toksini solüsyonu mide kaslarına uygulanır.

Bu toksin, midenin kaslarını geçici olarak rahatlatır. Böylece mide asidi GERD veya dispepsi semptomlarına neden olmayacak kadar azalır.

Uygulama, genellikle 20-30 dakika sürer ve sonrasında hasta normal günlük aktivitelerine geri dönebilir. Ancak hasta birkaç saat boyunca yemek yememeli veya sıvı tüketmemeli, doktorun önerdiği diğer talimatlara uymalıdır.

Mideye uygulanan bu tedavi, genellikle geçici bir işlemdir. Toksinin etkisi 3-6 ay kadar sürer. Bu nedenle semptomlar geri döndüğünde prosedür tekrarlanabilir. Ayrıca güvenli bir yöntem olduğunu da söylemek mümkündür. Prosedür öncesi ve sonrası dikkatli bir şekilde izlenerek herhangi bir olası yan etkiler hemen tespit edilebilir ve tedavi edilebilir.

Mide Botoksu için Aranan Şartlar Nelerdir?

Mide botoksu, steril şartlarda ve hastane ortamında yapılması gereken bir işlemdir. Alanında uzman bir gastroenterolog hekim tarafından işlemin endikasyonları ve kontrendikasyonları belirlenmelidir. Bu işlemi yaptırmak isteyen hastaların sağlaması gereken şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Yalnızca hızlı boşalma sorunu olan hastalarda kullanılabilir.
  • Tedavi genellikle sağlıklı insanlara uygulanır ancak bazı hastalar için önerilmez.
  • Mideyi genişleten bir kasın gevşetilmesini içerir. Bu nedenle, cerrahi müdahalelere karşı hassasiyeti olan kişilerde kullanılmamalıdır.
  • Mide yapısının stabilizasyonunu gerektirir. İyi bir adayın mide yapısı sağlam olmalıdır.
  • Tedavi sırasında bazı kişilerde yan etkiler görülebilir. Botoksa karşı alerjisi olan kişilerde kullanılmamalıdır.

Bu işlem, her hasta için uygun olmayabilir. Prosedürün yararları ve riskleri her bir hastanın özel durumuna göre değerlendirilmelidir. Bu nedenle mide botoksu prosedürüne karar vermeden önce bir gastroenterolog ile görüşmek önemlidir.

Mide Botoksu için Aranan Şartlar Nelerdir?
Mide Botoksu için Aranan Şartlar Nelerdir?

Mide Botoksu Kimlere Uygulanabilir?

Mide botoksu, obezite sorununu çözemeyen veya kilo vermek için diğer yöntemlere başvuran kişilere uygulanabilir. Bunun yanı sıra, mide küçültme ameliyatına hazırlanan hastalara da mide botoksu uygulanabilir.

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) veya aşırı mide asidi üretimi olan kişilerde de bu yöntem etkilidir. Ayrıca mide sfinkterindeki kas gevşemesini önleyerek mide üst kapağının normal işlevini yeniden kazanmasına yardımcı olmak için de kullanılır. Ancak her hasta için uygun olmayabilir. Mutlaka bir uzman hekim tarafından değerlendirilmelidir. 

Mide Botoksu Komplikasyonları Nelerdir?

Mide botoksu prosedürü, genellikle çok az yan etkiye sahiptir. İşlemin olası yan etkileri şöyle sıralanabilir:

  • Mide ağrısı ve rahatsızlık hissi: Bu durum, tedavinin hemen sonrasında görülebilir ve genellikle kısa süreli bir etkidir.
  • Bulantı ve kusma: Bazı hastalar bu yan etkiyi yaşayabilirler.
  • Baş dönmesi ve halsizlik: Bu yan etkiler, mide botoksu sonrasında birkaç saat sürebilir.
  • İshal: Nadir görülen bir yan etkidir ve genellikle kısa sürede kendiliğinden geçer.
  • Enfeksiyon riski: Mide botoksu işlemi, enfeksiyon riski taşıyabilir.
  • İştah kaybı: Tedavi sonrasında, bir süre iştah kaybı görülebilir.

Bu yan etkilerin bazıları birkaç saat içinde kendiliğinden geçerken diğerleri tedavi sonrası birkaç gün sürebilir. Eğer bu yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız, doktorunuzla iletişime geçmeniz önerilir.

Volkan Kınaş

1982 Yılında Almanya’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimimi Sivas’ta tamamladı. Cumhuriyet Üniversite’si Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlığını Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aldı. 2007-2013 Ankara Onkoloji Hastanesi 2013-2019 Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu